Uppfostran

img_1035

Synonymer till uppfostran: undervisning, handledning, fostran, bildning, belevenhet, hyfsning, polityr och dressyr.

Jag såg på programmet opinion live på SvT i går.Det handlade bla om huruvida det var föräldrarna som skulle uppfostra barnen eller skolan.

Självklart ligger ansvaret hos både föräldrar och skola eftersom barnen är många timmar under dagen i förskolan och skolan. Tittar vi på synonymerna så passar undervisning, handledning, bildning in i skolan. Samt sociala koder för att umgås i grupp, samarbete, solidaritet m.m.

Tittar vi på synonymerna så passar handledning, social fostran in i hemmet. Dessutom ska vi ge grunden till en bra moral, både med personligt ansvar och i grupp, i hemmet. Att lära sig visa uppskattning, ömsesidig respekt och att vara en bra medmänniska är också viktiga faktorer.

Polityr och dressyr tycker jag att vi tar bort!

Finns det något annat bra ord? Föräldraskap är ett bra ord, vi skapar tillsammans med barnen. Vi skapar en relation där vi lär oss av varandra och vi föräldrar är vägvisare.

Hur känner du dig när du blir uppfostrad av en annan vuxen eller nära och kära?

Det känns inte speciellt bekvämt tycker jag, jag tror inte att någon vill bli ”knäppt på näsan.” Det leder ofta till skamkänslor och det är ju inget positivt!

Däremot positiv och konkret kritik har vi inga problem att ta till oss av. Här är ett riktigt bra exempel som jag fick i ett sms av min son: ”Ett förslag när du delar artiklar, kolla om du kan hitta en länk till artikeln och dela den istället för att ta en bild. Då blir det lättare för andra att läsa. Du delar och skriver så mycket bra så det är bra om så många som möjligt kan läsa det.”

Tyvärr så kommer jag på mig då och då att jag uppfostrar min man! Men jag tröstar mig med att jag är i alla fall medveten om det!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s