Man få tycka som man vill

bobby-car-268380__180Häromdagen låg mitt barnbarn och jag och småpratade i  trädgården i lektältet. Vi började att prata om färger: ”Eller hur att man får tycka som man vill, jag tycker att rosa och lila är jättefina färger men på förskolan säger man att det är tjejfärger.” ”Klart att man får tycka som man vill, det är ju bara jag själv som vet vad man tycker och det är ju löjligt att nån annan ska bestämma det!”

”Ja, det tycker jag med, jag tycker att rosa och lila är jättefina färger, vad gillar du för färger mormor?” ”Jag gillar också rosa, lila och gult. Jag gillar svart och vitt med.”

Efteråt så funderade jag på varför det alltid uppstår dessa diskussioner på förskolorna.(jag har ju 25 års erfarenhet av förskolor.) Jag tror nog att det är så ibland att man kollar upp om nån annan tycker som en själv eller som man skulle vilja tycka. Ibland är det nog så att man säger att man tycker som kompisen för att känna sig som en i gänget. Jag har sett och hört hur barn byter åsikter efter vad kompisen säger. Detta tror jag man gör för att få gillande. Förr i tiden var rosa en ”pojkfärg” och uttryckte makt. Rosa drar uppmärksamhet till sig har jag hört.

Vi vuxna ska vara tydliga att utrycka vad vi tycker och med tydliga jag-budskap, så att barnen får förebilder där det är ok att uttrycka sina åsikter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s