Personligt ansvar

Ju mer jag diskuterar med föräldrar och andra som är intresserade av dessa frågor desto tydligare och viktigare blir det att barnen måste få ta sitt personliga ansvar!

Detta för att självkänslan växer och utvecklas av personligt ansvar och att det sociala ansvaret kommer med, nästan per automatik.

Vad är då ett personligt ansvar? Det är att du får göra det du klarar av utifrån din mognad utan att någon vuxen lägger sig i. Tar den vuxne över så tror inte barnet att det klarar av att göra det själv och självkänslan blir svag.

Ett exempel:” Men om vi ska ut och åka bil och det inte finns någon toalett på länge, ska jag inte påminna barnet om att gå på toa först då?” Det ska du självklart göra men skillnaden är stor  om du tjatar på barnet i tid och otid att gå på toaletten.

Barn som ständigt fråntas sitt personliga ansvar blir ofta irriterat och det uppstår konflikter! Inte minst i tonåren!

tonårskille

Du som vuxen ska inte ”överge” barnet utan finnas till hands när barnet behöver din hjälp och stöttning. ”Jag finns här för dig och hjälper dig gärna om du behöver mig.”

När du tänker på att det är hur du som vuxen tar eget ansvar för dig själv och föregår med gott exempel och är tydlig med: ”Jag vill och jag vill inte.”så visar du vägen för ditt barn. Barn behöver tydliga förebilder att ta efter!

child-559407_640

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s